Reisen til nettskyen – hvilke tjenester skal jeg velge?

Det er ikke enkelt å finne frem i jungelen av nettskytjenester som finnes tilgjengelig der ute i den digitale verden i dag. Hvilke nettskytjenester du bestemmer deg for å bruke kan imidlertid få stor innvirkning på virksomheten din og hvor godt den kommer ut av det på reisen til nettskyen. Vi skal i denne artikkelen gjennomgå noe av det helt fundamentale om noen av de mest brukte nettskytjenestene. Dermed blir det kanskje blir litt enklere for deg å finne fram til det som passer best for akkurat deg og din virksomhet.

Hva er egentlig nettskytjenester?

Mange av oss bruker i dag flere ulike nettskytjenester uten å kanskje være klar over det. Tjenester som GoogleDrive og Apple iCloud er begge nettskytjenester som de fleste av oss har kjennskap til og som innen it-drift brukes hele tiden.

Nettskytjenester er enkelt sagt ulike oppgaver som finnes tilgjengelig eller er hostet via nettet og som baseres på brukerbetaling. Man kan til en viss grad lagre og administrere sine data på nettet uten disse, men nettskytjenester tar det til helt nye høyder.

Det ligger utrolig store potensielle muligheter i bruk av nettskytjenester. Og det spiller ingen rolle om du er en liten aktør på markedet eller en tung bedrift med stort datalagringsbehov som f.eks. med å utvikle ny programvare.

Utfordringene med bruk av nettskyen

Det er mange bedrifter som gjør den samme feilen om og om igjen når de skal ta i bruk og emigrere data opp til skyen. Konsekvensen av dette er betydelige unødvendige ekstraomkostninger for virksomhetene. Dessuten forårsaker det dårligere brukeropplevelser for den enkelte bruker enn hva som er mulig å oppnå.

Det som i de leste tilfeller er årsaken til dette er at reisen til nettskyen krever en skreddersydd prosedyre gjennom å tilpasse behovene for den enkelte, noe som ikke alltid blir gjort. I tillegg ser vi en teknologi som er i stadig endring og det som er den beste praksis i dag, er ikke nødvendigvis det i morgen.

SaaS, IaaS og PaaS – 3 viktige tjenestemodeller i nettskyen

Kanskje du allerede har hørt om disse 3 forkortelsene, men er litt usikker på hva de egentlig betyr og hvilken oppgave de har? La oss prøve å forklare det litt nærmere her:

IaaS

La oss først ta IaaS. Dette er en infrastrukturtjeneste som gir deg lagringskapasitet-mulighetene og tar seg av selve driften av nettverket samt datakraften. Essensielt går dette ut på at man går vekk fra servere og superdatamaskiner og heller emigrerer dataene over til en nettskyleverandør.

Dermed trenger du ikke å investere i dyr maskinvare og lokaler og slipper å tenke på om du har nok datakraft og lagringsplass.

PaaS

Med PaaS kan man lage alt fra de enkleste apper til avanserte programmer. Man kan også foreta diverse dataanalyser som kan bidra til at virksomheten får en forbedret innsikt, i tillegg til massevis av andre fordeler. Programutviklere bruker ofte PaaS som tilbyr brukerstøtte for hele utviklingsprosessen av programvaren fra a til å.

SaaS

Den siste av de tre viktigste nettskytjenestene er SaaS. Denne tjenesten lar deg bruke e-postadressen din, brukes i tekstbehandling og mange andre verktøy som gjelder innenfor informasjonssamhandling.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *