Økonomiske tips til frilansere

Jobber du som frilanser, og synes det er vanskelig å få hjulene til å gå rundt? Da er du ikke alene. Det er ikke lett å være frilanser i Norge, da det er mange økonomiske spørsmål du må ta stilling til. Det aller beste er selvsagt å be en profesjonell om hjelp, her er noen av det du kan få hjelp til:

  • Budsjettering
  • Bilagsføring
  • Fakturering
  • Skattemeldingen
  • Moms

Alle disse tingene er noe frilansere synes er vanskelig, spesielt de som jobber innenfor mediefeltet, og bryr seg om ord mer enn de bryr seg om tall. Men visste du at det også er enkle lån å få hvis du sliter med å få kunder i en periode? Frilansfinans.no er en slik tilbyder, og kan være et godt alternativ i en periode hvor du har få oppdrag, eller du trenger å investere i nytt utstyr.

Kreative alternativer

Hvis du er av den typen som ønsker å gjøre alt selv, finnes det også mer kreative måter å fikse økonomien på. Det finnes for eksempel flere frokostmøter rundt omkring i de største byene som tar opp temaer som merverdiavgift og skattemeldingen, og selv om dette høres kjedelig ut – så blir det fort mye mer spennende med gratis frokost på et kult sted. I Oslo foregår flere av disse arrangementene på Kulturhuset eller Mesh, og her har du da også muligheten til å møte potensielle samarbeidspartnere eller kunder. Her kan du altså få to fluer i en smekk, hvor genialt er ikke det?!

En annen måte å gjøre det på er å lage en kreativ portfolio litt utenom det vanlige som du tar med det rundt til potensielle oppdragsgivere. Du kan selvsagt også sende disse via e-post, men du får garantert en større suksessrate hvis du dukker opp i person.

Videre kan du vurdere å jobbe gratis i en liten periode, spesielt hvis det er for en oppdragsgivere du er spesielt keen på å jobbe for i det lange løp. Ingen liker gratis arbeid, men dette kan være en god måte å komme inn på. Hvis de først ser hva du er god for, er det større muligheter for at de gir deg betalt arbeid etter hvert. Men bare gjør dette hvis du mener det er verdt det, og husk å alltid be om at eventuelle utgifter blir dekket – du skal tross alt ikke gå i minus heller. De fleste oppdragsgivere vil heldigvis ha forståelse for dette.

Ovenfor har du fått noen gode økonomiske tips til deg som frilanser, uansett om du jobber med ord eller bilder, design eller animasjon, er dette tips du kan ta med deg på veien til din neste jobb – eller din neste skattemelding-innlevering. Lykke til!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *